Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

dinsdag, april 27, 2010

Affakkelen BASF na storing in steamcracker.

Vandaag reden Armando en ik de Ronde van Vlaanderen. De servicebus van Peter Loos (garage Loos, Huijbergen) stond al op tijd klaar. Angela en Laura kon ik nog mooi eerst naar 't Rijks brengen. Hierna naar
't Smalschip om Armando op te pikken. We hadden een goede start. Na een lekker bakje koffie met een gevulde koek gingen we op weg. Het wordt een zeer lange sportdag.
Eerst even goed zaken doen bij Sirocco in Woensdrecht. Toen zagen we de fakkel van BASF Antwerpen al branden. Een tonnetje of 25 per uur is de schatting. Toen we er vlakbij stonden was het lawaai niet normaal meer. Ook de temperatuur rondom de fakkel was al behoorlijk opgelopen.
Het is dus weer genieten voor een fakkeldeskundige.
Hier ALLE info over de fakkelinstallatie van BASF Antwerp. FAQ.
De roetpluim was natuurlijk ook aanwezig.
De operators van BASF zullen het er wel even druk gehad hebben.
Mooie baan, process-operator...;), laters meer...!
Fakkeltocht langs de BASF Antwerp, and the locks of Zandvliet.
Na enig klimwerk kon ik deze foto maken van de dubbele fakkelflares van BASF Antwerp aan de Scheldelaan..
Niet leuk, wel indrukwekkend om te zien hoe de veiligheids systemen van een chemische plant goed functioneren.

Fakkeldeskundige aan het woord: "Door een storing in een installatie is chemiebedrijf BASF vanochtend noodgedwongen begonnen met affakkelen.De vlam die daarmee gepaard gaat, is in de wijde omgeving van het bedrijf in het Antwerpse havengebied te zien. Een woordvoerder verwacht dat het maximaal twee dagen gaat duren voordat de storing in een compressor van de zogenaamde steamcracker is verholpen en het affakkelen kan worden gestaakt.Affakkelen is een noodingreep die plaatsvindt wanneer een ernstige storing in de installatie optreedt. Daarbij wordt een gasmengsel van onder meer butaan en propaan geƫvacueerd uit de installatie. Verbranding van het gas is nodig om te voorkomen dat het in het milieu terecht komen. Om de verbranding zo optimaal mogelijk te laten verlopen, wordt stoom toegevoegd. Dit veroorzaakt het voor affakkelen zo kenmerkende geluid."Hoe belangrijk het werk is van de process-operator is mooi te zien in deze film. Je ziet hier hoe het op een chemische plant behoorlijk mis kan gaan. Videoroom: U.S. Chemical Safety Board. Anatomy of a Disaster, 15 doden en bijna 200 zwaar gewonden.
Hier het final investigation report: REFINERY EXPLOSION AND FIRE.

Free Counters
007counters.com
View My Stats